Fotofobie

Wat is Fotofobie of Lichtgevoeligheid?

Lichtgevoeligheid of fotofobie is een tolerantie voor licht. Sommige ervaren alleen ongemak bij fel licht, terwijl anderen in extreme gevallen geen enkele vorm van licht kunnen verdragen. Deze intolerantie kan voor zonlicht, TL-licht, gloeilampen of vlammen van kaarsen zijn.

Sommige mensen hebben de neiging om hun ogen te sluiten of scheel te kijken als de licht intensiteit te sterk is. Er zijn veel verschillende redenen waarom iemand een overgevoeligheid voor licht kan hebben. Fotofobie is een symptoom en geen aandoening of ziekte. Het grootste probleem is dus de onderliggende oorzaak die dit symptoom veroorzaakt. Fotofobie komt voor onder alle leeftijden jong en oud.

Symptomen van Fotofobie

Er zijn een paar duidelijke symptomen waaraan je herkent of de lichtgevoeligheid is toegenomen, zoals:

 •     Ongemak
 •     Noodzaak om de ogen te sluiten
 •     Noodzaak om scheel te kijken
 •     Brandend gevoel
 •     Overmatig tranen

In sommige gevallen is er geen sprake van deze symptomen behalve de gevoeligheid voor licht zelf. Sommige mensen hebben op de ene dag nergens last van terwijl de gevoeligheid van de volgende dag. Ieder individu is uniek en ervaart verschillende symptomen. Nogmaals, het hangt af van de onderliggende oorzaak. In andere gevallen zullen mensen vele andere soorten symptomen ervaren, afhankelijk van de aandoening of ziekte die wordt veroorzaakt door de lichtgevoeligheid.

Oorzaken van Fotofobie

Er zijn verschillende redenen waarom iemand zou kunnen lijden aan fotofobie of gevoeligheid voor licht. Het is geen ziekte, stoornis, probleem of  toestand. In feite is het een symptoom van vele verschillende ziekten, aandoeningen, problemen en omstandigheden. Een infectie of ontsteking die de ogen irriteert kan bijvoorbeeld fotofobie veroorzaken. Ook kan het een symptoom van een onderliggende ziekte zoals een virale ziekte of ernstige hoofdpijn of migraine.Een oogkleur van iemand kan ook invloed hebben op lichtgevoeligheid. Mensen met lichter gekleurde ogen ervaren verschillende niveaus van gevoeligheid voor licht versus mensen met donkere gekleurde ogen. Er wordt gezegd dat dit te wijten is aan een gebrek aan pigment in lichter gekleurde ogen. Mensen met meer aan pigment hebben donkerder gekleurde ogen en er wordt gezegd dat dit beschermt tegen fel licht.

Soms gaat fotofobie gepaard met problemen en omstandigheden zoals, botulisme, conjunctivitis, iritis, en nog veel meer. Veelvoorkomende oorzaken zijn onder meer:

 • schaafwonden op hoornvlies
 • Vrijstaand netvlies
 • Irritatie contactlenzen
 • Zonnebrand
 • Chirurgie aan oog
 • Medicijnen

Als het gaat om medicijnen, zijn er een paar die bekend staan om fotofobie te veroorzaken, zoals belladonna, kinine, tetracycline en doxycycline.

Behandeling voor Fotofobie

De de beste behandelingsmethode om het ongemak van fotofobie te verlichten is het aanpakken van de onderliggende oorzaak. Als de onderliggende oorzaak wordt behandelt daalt de gevoeligheid en verdwijnt de fotofobie. Als de oorzaak een gevolg is van medicijnen kunt u het best met uw voorschrijvende arts praten over het vervangen van de medicatie. Sommige mensen zijn van nature gevoelig voor licht, dan kan het combineren van een zonnebril met UV-bescherming, gerande hoeden of het vermijden van fel licht de enige oplossing zijn. In andere gevallen kan een contactlens prothese die de kleur van uw ogen nabootst worden gebruikt. U kunt het beste uw huisarts of oogarts informeren over problemen die u heeft met de gevoeligheid voor licht, zelfs als je het niet zo’n groot probleem vindt.

Lichtgevoeligheid of fotofobie is een intolerantie voor licht. Sommige ervaren alleen ongemak bij fel licht, terwijl anderen in extreme gevallen geen enkele vorm van licht kunnen verdragen. Deze intolerantie kan voor zonlicht, TL-licht, gloeilampen of vlammen van kaarsen zijn.

Sommige mensen hebben de neiging om hun ogen te sluiten of scheel te kijken als de licht intensiteit te sterk is. Er zijn veel verschillende redenen waarom iemand een overgevoeligheid voor licht kan hebben. Fotofobie is een symptoom en geen aandoening of ziekte. Het grootste probleem is dus de onderliggende oorzaak die dit symptoom veroorzaakt. Fotofobie komt voor onder alle leeftijden jong en oud.

Bron :

Instagram
Facebook